La Colegiul Tehnic "Transilvania" din Baia Mare, s-a desfăşurat recent simpozionul şi concursul "Mai multe specii, un singur mediu, un singur viitor" din cadrul proiectului "V.V.V. (VIAŢĂ, VERDE, VIITOR)" pentru PĂMÂNT – 9 NE PASĂ!, ediţia a II-a, înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2017.
La acest simpozion şi concurs s-au înscris 393 de profesori şi 620 de elevi din 37 de judeţe. Scopul proiectului a fost iniţierea unor activităţi din domeniul ecologiei şi protecţiei mediului care să-i reunească pe cei interesaţi de salvarea naturii. În cadrul proiectului s-au desfăşurat mai multe activităţi: "Colectăm şi reciclăm pentru un viitor verde", "Expo reciclarea", "Apa, o problemă a lumii contemporane", "Luna pădurii". Ultima activitate, Simpozionul şi Concursul "Mai multe specii, un singur mediu, un singur viitor" din cadrul proiectului a fost dedicată Zilei Mondiale a Mediului (5 Iunie) şi s-a adresat tuturor cadrelor didactice şi elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional care sunt interesaţi de cunoaşterea importanţei protejării şi conservării unor specii de floră, faună şi a problemelor legate de starea ariilor protejate. În urma concursului, la secţiunea elevi, s-au acordat premii şi menţiuni celor mai frumoase lucrări. În cadrul activităţii a avut loc şi o paradă a costumelor Eco realizată de elevele din clasele: a X-a A, a XI-a A, a XI-a B liceu şi a IX-a A, a IX-a D, a X-a D profesională de la Colegiul Tehnic "Transilvania". Scopul paradei Eco a fost acela de a demonstra uşurinţa realizării unor vestimentaţii din materiale (plastic, hârtie, metal, sfoară) care pot fi refolosite îmbinând utilul cu plăcutul, stârnind admiraţia participanţilor pentru frumos.
Au fost prezenţi la simpozion reprezentanţii unor instituţii partenere: Payer Maria Magdalena, preşedinte al Asociaţiei Heidenroslein; Mureşan Rodica de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Tutuţă Dănuţ de la Direcţia Silvică Maramureş. Proiectul de parteneriat educaţional "V.V.V. (VIAŢĂ, VERDE, VIITOR)" pentru PĂMÂNT – 9 NE PASĂ!, ediţia a II-a a fost coordonat de: directorul Colegiului tehnic Transilvania, Cărăuşan Mircea, directorul adjunct Orha Ioan şi profesoarele Nagy Laura Magdalena, Băban Iuliana Georgeta şi Dumitraşcu Doina. Partenerii implicaţi în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Casa Corpului Didactic Maramureş, Direcţia Silvică Maramureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş, Asociaţia Heidenroslein, Serviciul Public Ambient Urban, S.C. Remat S.A. şi Uzina de Apă Baia Mare.
sursa: graiul.ro