SIMPOZION SI CONCURS NATIONAL DE COMUNICARI STIINTIFICE
S.O.S. – PRODUCTIA DE ALIMENTE

Proiectul este realizat de către COLEGIUL ECONOMIC "NICOLAE TITULESCU" din Baia Mare în parteneriat cu:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş
Universitatea Tehnică Cluj Napoca - Centrul Universitar Nord din Baia Mare
Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş
Casa Corpului Didactic Maramureş

Această manifestare se află la a VIII-a ediţie, detalii de la ediţiile anterioare pot fi văzute accesând link-ul http://e-alimedia.blogspot.ro/.    

ACTIVITĂŢI PROPUSE ÎN PROIECT

1. Concurs Naţional pentru elevi
Elevii participanți şi profesorii coordonatori la ediția a VIII-a a acestui concurs, vor încărca lucrările realizate pe platforma electronică http://sosproductiadealimente.e-biologie.ro unde se va completa şi formularul de înscriere on-line. Jurizarea acestora va fi efectuată de o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor partenere. Având în vedere condiţiile de desfăşurare a concursului, NU se admit contestaţii la deciziile comisiei de evaluare.
Cele mai bune lucrări vor fi premiate la festivitatea organizată în data de 27 aprilie la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. Elevii şi profesorii cu participare indirectă vor primi diplomele în format electronic pe adresa de e-mail indicată în fişa de înscriere.

Criterii de jurizare:
- Aspectul lucrării
- Claritatea şi impactul mesajului transmis prin lucrare și sloganul inserat
- Pentru lucrările de la secţiunile 1 şi 2 se urmăreşte utilizarea cât mai complexă a noţiunilor studiate la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor.

Nu se percepe taxă de participare şi nu se acordă premii în bani.
Cele mai bune lucrări vor fi publicate în Revista Alimedia, ISSN 2247 – 8078, disponibilă pe site-ul Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare, www.colegiultitulescu.ro/?p=6200.

Secţiunea I: Info-Culinar
– Concurs naţional de desene realizate cu ajutorul calculatorului (aplicaţia Paint sau alta) având ca temă promovarea unei alimentaţii sănătoase.
Secţiunea II: Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa
– Concurs de proiecte în aplicaţia PowerPoint având ca temă promovarea unei alimentaţii sănătoase.
Secţiunea III: Alimentele – prieteni sau duşmani
– Concurs naţional de desene având ca temă promovarea unei alimentaţii sănătoase. Se vor realiza în perioada derulării proiectului, desene, afişe sau postere pe această temă.
Lucrările vor fi scanate sau fotografiate şi încărcat pe site-ul http://sosproductiadealimente.e-biologie.ro unde se va completa şi formularul de înscriere on-line.
Această secțiune se adresează și elevilor din învăţământul profesional și tehnic cu CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE.

2. Simpozionul Naţional
SOS - Siguranţă, Oportunităţi, Soluţii în domeniul alimentar
Această activitate este adresată studenţilor şi profesorilor din învăţămîntul preuniversitar. Elevii pot participa în echipă cu un profesor. Lucrările vor fi încărcate pe site-ul http://sosproductiadealimente.e-biologie.ro unde se va completa şi formularul de înscriere on-line. Elevii şi profesorii cu participare indirectă vor primi diplomele în format electronic pe adresa de e-mail indicată în fişa de înscriere. Toate lucrările având ca autori/coordonatori cadre didactice care respectă cerinţele impuse, vor fi publicate în Revista Alimedia.

Secţiunea I: EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE ŞI STIL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS
Lucrările prezentate la această secţiune vor fi:
- Eseuri ce promovează în rândul tinerilor educaţia pentru sănătate prin adoptarea unui regim alimentar şi a unui stil de viaţă sănătos.
- Proiecte educative propuse de diriginţi, învăţători sau profesori ce promovează educaţia pentru sănătate şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos bazat pe o alimentaţie sǎnǎtoasǎ.
- Reviste școlare ce promovează diete și obiceiuri alimentare sănătoase. Acestea vor fi prezentate sub forma unui articol de către coordonator.
Secţiunea a II-a: RISCURI ASOCIATE PRODUCŢIEI ŞI/SAU DISTRIBUŢIEI DE ALIMENTE
Lucrările prezentate la această secţiune vor urmări identificarea factorilor ce pot afecta inocuitatea produselor alimentare, făcându-le astfel periculoase pentru sănătatea umană.
Secţiunea a III-a: ALIMENTELE TRADIŢIONALE ŞI CELE ECOLOGICE ÎN ACTUALUL CONTEXT ECONOMIC NAŢIONAL ŞI  EUROPEAN
Lucrările prezentate la această secţiune vor urmări identificarea oportunităţii promovării produselor alimentare ecologice şi a celor tradiţionale, cu exemple concrete din zona geografică a participanţilor la Simpozion.

Secţiunea a IV-a: ALIMENTE DESTINATE PERSOANELOR CU NEVOI SPECIALE
Lucrările de la această secţiune vor avea în vedere identificarea persoanelor cu nevoi alimentare speciale, cum sunt persoanele supraponderale, cele ce suferă de obezitate, cu afecţiuni cardiace, hepatice, diabet, etc. şi propunerea unor produse alimentare, reţete de produse, raţii alimentare şi meniuri adecvate.

Programul manifestarii
Festivitatea de premiere şi prezentarea celor mai reuşite lucrări la Concursul şi Simpozionul Naţional „SOS producţia de alimente” va avea loc  Vineri, 27 aprilie 2018 la BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „PETRE DULFU” din Baia Mare, după următorul program:
ora 11,00 – 11,30 - deschiderea manifestării
ora 11,30 – 12,00 - alocuţiuni ale unor specialişti în domeniu
ora 12,00 – 13,00 - prezentare lucrări
ora 13,00 – 14,00 - premierea
Programul are caracter orientativ, organizatorii rezervându-şi dreptul de modificare în funcţie de numărul de participanţi, situaţii neprevăzute sau durata de desfăşurare a secţiunilor.