Ziua de 31 Octombrie a fost desemnată ca Zi Internaţională a Mării Negre în anul 1996 când toate cele 6 ţări riverane au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Acest plan conţine cel mai cuprinzător set de strategii / politici iniţiate pentru salvarea şi reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mări ale lumii. Situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani datorită reziduurilor transportate de râurile din 17 ţări, pescuitului excesiv şi a deversărilor necontrolate de produse petroliere. În România, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia şi Bulgaria, deşeurile solide aruncate direct pe ţărm şi apele menajere deversate au produs dezechilibre grave ale ecosistemului marin.
În încercarea de a mai face ceva pentru această minunată mare pe care grecii au numit-o cândva marea ospitalieră – Pontus Euxinus – la 31 octombrie 1996 miniştrii mediului din Bulgaria, Georgia, România, Turcia,  Rusia şi Ucraina s-au întâlnit la Istanbul pentru a semna Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, cel mai cuprinzător program adoptat vreodată pentru salvarea uneia dintre cele mai poluate mări de pe Terra.

Această zi a fost marcată și la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" Baia Mare printr-o activitate cu scopul de a conştientiza elevii asupra problemelor ecologice specifice Mării Negre.

Imagini de la aceasta activitate.